آیا بدون داشتن کارت پایان خدمت قصد خروج از کشور دارید؟ پس باید بدانید که در این مورد محدودیتهایی وجود دارد که باید قبل از اخذ ویزا، رزرو بلیط هواپیما و حتی هر اقدام دیگر از آنها آگاه باشید. البته نگران نباشید طی کردن این پروسه سخت نیست و میتوانید به آسانی مجوز خروج بگیرید. باید بدانید که خروج از ایران برای مشمولان سربازی دیگر رویا نیست و شرایط خروج از کشور بدون کارت پایان خدمت برای همه آسان شده است. در ادامه از این مقاله به شما میگوییم که چگونه این مراحل را طی کرده و سفرتان را آغاز کنید.
همانگونه که میدانید در ایران آقایان در سن ۱۸ سالگی مشمول وظیفه میشوند و در صورت گذراندن سربازی برای خروج از کشور باید کارت پایان خدمتشان را ارائه دهند. ولی امروزه سفر خارجی برای افرادی که سربازی نرفتهاند نیز میسر شده است. از جمله شرایط خروج از کشور بدون کارت پایان خدمت دریافت و ارائه گواهی اشتغال به تحصیل از دانشگاه محل تحصیل است که به عنوان معافیت تحصیلی شناخته میشود. یعنی اگر شما دانشجو، دانش آموز و یا طلبه هستید با ارائه گواهی از مرکز تحصیلی خود میتوانید اقدام به سفر خارجی کنید. همچنین مشمولین باید فاقد غیبت برای اعزام به خدمت باشند، در غیر اینصورت شرایط خروج از ایران شامل حالشان نمیشود. یکی دیگر از شرایطی که برای این افراد در نظر گرفته شده، گذاشتن وثیقه است که در ادامه به طور مفصل شرح میدهیم.
افرادی که مشمول نظام وظیفه هستند و میخواهند که به خارج از ایران سفر کنند، باید قبل از خروج در یکی از بانکهای معتبر کشور حساب باز مرده و پس از مشخص کردن نوع سفر (اعم از زیارتی، سیاحتی، علمی و غیره) مبلغی را به عنوان وثیقه پرداخت کنند. این مبلغ تا پس از بازگشت آنها در بانک بلوکه میشود و بعد از برگشت به ایران ظرف ۴۸ ساعت به حساب آنها عودت داده میشود. مبلغ وثیقه بسته به هدف سفر و کشور انتخابی میتواند متفاوت باشد و برای دانستن دقیق آن باید از مراجع قانونی استعلام بگیرید.
اولین کاری که مشمول باید انجام دهد درخواست گواهی اشتغال به تحصیل است و سپس آن را به همراه وثیقهای که تهیه کرده است به سازمان نظام وظیفه تحویل دهد. در نظر داشته باشید که مجوز خروج از کشور توسط این سازمان صادر نمیشود و باید مجوز خروج را از یگان خدمتی دریافت کنید. بعد از ارائه مدارک مجوز مشمول به پلیس گذرنامه ارسال شده و گذرنامه موقت صادر میشود. براین اساس گذرنامه مدت زمان مشخصی دارد که به فرد اجازه خروج از کشور برای مدت زمان معلوم را میدهد. پس از طی کردن این مراحل باید اقدام به دریافت ویزا و رزرو بلیط هواپیما کرد که کار چندان سختی نیست. به خاطر بسپارید که مشمول پس از بازگشت از سفر به همراه مدارک شناسایی به سازمان نظام وظیفه مراجعه کرده و وثیقه را دریافت کنید.
مقدار وثیقه برای سفرهای زیارتی میتواند متفاوت باشد که البته مبلغ آن معمولا کمتر از سفرهای سیاحتی است. لازم به توضیح است که دانشجویان و طلاب علوم دینی برای سفرهای زیارتی باید نامهای مبنی بر تعیین محدوده زمانی خروج از کشور دریافت کنند که برای حج تمتع میتواند تا ۵۰ روز نیز اعتبار داشته باشد. همچنین این افراد باید وثیقهای که از قبل تعیین میشود را ارائه داده و یا ضمانتنامهای بانکی تحویل دهند.
یکی شرایط خروج از کشور برای افراد بدون کارت پایان خدمت و با هدف حضور در فرصتهای مطالعاتی دانشجو بودن در مقاطع کارشناسی ارشد و یا دکتری است. این افراد معمولا برای مقطع فوق لیسانس میتوانند ۶ ماه در خارج از ایران به سر برند، همچنین دانشجویان دکتری این امکان را دارند تا یک سال در کشوری دیگر اقامت داشته باشند. همچنین این افراد باید موافقتنامه از سازمان نظام عمومی و وزارت علوم دریافت کنند. لازم به یادآوری است که خروج مشمولان با هدف ادامه تحصیل قوانین جداگانهای دارد که باید در مورد آن بیشتر اطلاعات کسب کنید. ناگفته نماند که قوانین مربوط به فرصتهای مطالعاتی ممکن است هرازگاهی تغییر کند، لذا قبل از هر اقدامی در این باره به طور کامل از سازمان نظام وظیفه استعلام بگیرید.
فرایند رسیدگی به طور اختصار شامل چه مواردی است؟
– ارائه نامه اشتغال به تحصیل به همراه وثیقه
– صدور و ارسال مجوز از سازمان وظیفه عمومی به پلیس گذرنامه ناجا
– صدور گذرنامه و یا تمدید آن
باید بدانید که اگر مشمولان سربازی پس از موعد مقرر به کشور برگردند، ۶ ماه الی ۱ سال از خروج مجددشان جلوگیری به عمل میآید. لذا همواره به متقاضیان توصیه میکنیم که زودتر از موعد مقرر به وطن برگردند.
در قوانین و شرایط خروج از کشور بدون کارت پایان خدمت آمده است که در صورت عدم بازگشت فرد وثیقه وی به نفع دولت ضبط شده و از حساب وی برداشته میشود.
مشمول وظیفه بایستی پس از برگشت به کشور شخصا و همراه با مدارک شناسایی به سازمان نظام وظیفه مراجعه کرده و وثیقه را باز پس گیرد.
فارغالتحصیلان لیسانس به بالاتر میتوانند با سپردن وثیقه اقدام به خروج کنند. البته درباره دانشجویان مقطع کاردانی سختگیری های زیادی وجود ندارد و با طی کردن روند قانونی و تحویل وثیقه میتوانند اقدام به اخذ مجوز کنند.
یکی از شرایط خروج از کشور بدون کارت پایان خدمت این است که دانشجویان در سنوات ارفاقی با موافقت کمیسیون موارد خاص دانشگاه و سازمان نظام وظیفه میتوانند حق خروج از کشور دریافت کرده و با ارائه وثیقه از ایران خارج شوند.
افراد فارغالتحصیل باید گواهی فراغت از تحصیل و کارت ثبت اتمام تحصیل از دفتر پلیس ناجا داشته باشند و از تاریخ فراغت آنها کمتر از یک سال گذشته باشد.
اصل و کپی شناسنامه و گواهی اشتغال یا فراغت از تحصیل از جمله اصلیترین مدارکی است که متقاضیان باید ارائه دهند. همچنین برگ اعزام به خدمت بدون غیبت، برگ درخواست معافیت (کفالت، پزشکی و غیره)، برگه تایید اتمام تحصیلات، دفترچه حساب بانکی و مبلغ وثیقه از دیگر مواردی است که باید ارائه دهید.
مشمولین برای اخذ مجوز باید به یکی از دفاتر پلیس + ۱۰ مراجعه کرده و کد سخا که مشخصکننده وضعیت آنها است را دریافت کنند. سپس باید به سامانه اینترنتی نظام وظیفه مراجعه کرده و با وارد کردن کد ملی و کد سخا وارد صفحه اختصاصی خود شوند. در ادامه باید درخواست، تاریخ سفر و نام مرکز علمی خود را وارد کرده و مبلغی را برای بررسی درخواست پرداخت کنند. بعد از حدود ۲۴ الی ۴۸ ساعت تاییدهای صادر میشود و فرد بایستی وثیقه مشخص شده را واریز کند.
– خروج از کشور با هدف زیارت اربعین شرایط متفاوتی دارد که باید به طور دقیق از آن مطلع شوید.
– متقاضیان نباید در سنوات ارفاقی بر سنوات مجاز تحصیل قرار داشته باشند.
– افراد متقاضی باید فاقد غیبت باشند.
– وثیقه به افرادی غیر مشمول باز پس داده نمیشود.
– برگه اعزام به خدمت مشمولین باید فاقد غیبت باشد.
– تا قبل از سن مشمولیت (تا قبل از ۱۸ سالگی) خروج از کشور نیاز به اخذ مجوز ندارد.
– صدور مجوز برای خروج از سوی سازمان نظام وظیفه است و امور مربوط به خروج از کشور را باید از یگان خدمتی پیگیری کرد.
– انواع سفرهای مطالعاتی، زیارتی، سیاحتی و علمی مورد استفاده مشمولان است.
– مدت زمان معرفی مشمولین فارغالتحصیل مقطع دیپلم و پیشدانشگاهی به سازمان نظام وظیفه نباید به اتمام رسیده باشد.
– به یاد داشته باشید که وثیقه جایگزینی برای کارت پایان خدمت و تضمین بازگشت است.
– شرایط خروج از کشور بدون کارت پایان خدمت شامل روحانیون و طلاب هم میشود.
کلام آخر
در نظر داشته باشید که شرایط خروج از کشور برای افراد بدون کارت پایان خدمت ممکن است هر از گاهی تغییر کند، ولی کلیت آن مانند اخذ مجوز، وثیقه و غیره عوض نمیشود. لذا همواره به افراد توصیه میکنیم که در این باره اطلاعات کامل از پلیس ناجا و نظام وظیفه دریافت کنند. همچنین در نظر داشته باشید که بسته به کشور مقصد و مدت زمان سفر میزان وثیقه میتواند متغیر باشد. در نهایت پس از طی کردن مراحل میتوانید با خیالی آسوده اقدام به اخذ ویزا، دریافت ارز مسافرتی و رزرو بلیط هواپیما کرده و راهی سفر شوید.